Iran is een uniek land, zeker om op wintersportvakantie te gaan. Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn maar liefst 21 verschillende skiregio’s te vinden in dit land. Het is zeker de moeite waard om eens enkele skigebieden in Iran te gaan verkennen. De meest populaire skigebieden in Iran zijn Ab Ali en Dizin, maar diverse andere skiregio’s zijn het ook zeker goed geschikt voor een geslaagde wintersportvakantie.

Wat mag je verwachten van de wintersportgebieden in Iran?

De minimale hoogte van de skiregio’s in Iran is 1910 meter en de maximale hoogte bedraagt 3850 meter. Het hoogte verschil ligt daarmee op gemiddeld 1940 meter. Per skigebied zijn er maximaal 18 liften te vinden. Er zijn grote en kleinere skigebieden. In het grootste skigebied kan je 18 kilometer aan pistes vinden. De prijzen van skipassen liggen per gebied niet erg veel uit elkaar. Je betaalt minimaal € 15,59 en maximaal € 22,35.

Wintersportgebied Dizin

Het zal de meeste mensen verbazen, maar Iran is toch echt een skiland. Vooral het skigebied Dizin is erg in trek bij de wintersporters en ligt op twee uurtjes afstand van Teheran. Het skigebied van Dizin beschikt over vijftig verschillende skipistes, mogelijkheden tot off-piste en twintig skiliften. Het is geen ideaal wintersportgebied voor beginners, maar juist de ervaren skiërs komen hier goed tot hun recht. De maximale hoogte in Dizin ligt op vierduizend meter en skipassen zijn al verkrijgbaar vanaf twintig euro.

Shemshak

Heb jij echt al veel ervaring met wintersport, dan is het skigebied Shemshak een aanrader. Dit gebied ligt dichtbij Dizin en is perfect voor de meer geoefende wintersporter. Momenteel zijn er plannen om de skigebieden Dizin en Shemshak met elkaar te verbinden, maar dat moet de toekomst uitwijzen.

iranskiing

Skidorpen in Iran:

Ab Ali
Dizin
Tochal