

Reisverslag Hemsedal
Reisverslag Hemsedal
Vroeg in 2013 was het Mijnsneeuw.nl team te gast in een van de top resorts van Noorwegen; Hemsedal.
Wintersportgebied Hemsedal is gelegen in de regio Hallingdal in de streek Buskerud.
De reis
Via een vlucht naar Oslo (ongeveer 2 uur vliegen vanuit Nederland), hadden wij de bus geboekt richting Hemsedal ski Center. Deze busrit duurde ongeveer 4 uur en bracht ons via een comfortabele rit langs prachtige dalen en winter landschappen in Hemsedal. Doordat het buiten het hoog seizoen was, waren we enige die de skibus namen vanaf Oslo, en op de terug waren we in een iets grotere bus met ongeveer 20 man. Goed om te weten over de bus vanaf Oslo Gardermoen Airport is dat je deze van te voren moet boeken, mocht deze niet door iemand geboekt worden kan het zijn de de bus niet rijd.
De busreis is zeker geen straf, want in de 4 uur durende tocht word je langs een geweldig langschap vol bergen, dalen en meren meegenomen. Door het heldere weer en de grote sneeuwval konden we ver kijken en waren ijswatervallen, dampende wateren met drijvende ijsschotsen en simpele witte besneeuwde bomen een geweldig uitzicht.
Hemsedal Ski Center
Onderdeel van de Zweeds-Noorse ski organisatie Skistar, staat Hemsedal bekend als een van de top bestemmingen in Noorwegen. De naam Scandinavische Alpen wordt ook wel gebruikt, en wat betreft diversiteit van de skipistes is dit echt een van de mooiste wintersportgebieden die Noorwegen of de gehele Nordics te bieden hebben.
Eenmaal aangekomen in het resort aten we een diner in de “Lodgen Bar & Restaurant” , het centrale punt waar alle skpistes terug uit komen. Deze lodge heeft naast het dalrestaurant, een bar ook de grote skiverhuur van Skistar, een buurtwinkel (ICA supermarkt) en een grote receptie waar ook veel van de gasten die vlakbij de lodge iets hebben gehuurd kunnen komen inchecken.
Accomodatie
Zoals veel scandinavische resorts is het in Hemsedal mogelijk om uit een ruim aanbod van houten huisjes (Stugas) te kiezen. Deze varieren van erg basic huisjes voor een klein gezin, tot extreme luxe groepsaccomodaties van 20-40 man. Ook wat betreft hotels en lodges is er een ruime keus in Hemsedal.
Wij verbleven in een van de absolute top accomodaties van hemsedal, Hotel Skarsnuten – een luxe, relatief nieuw hotel op de berg Skarsnuten, die uitkijkt over het dal en de skipistes. Het Skarsnuten hotel heeft werkelijk alle gemakken en luxe die je van een wintersport hotel mag verwachten. De kamers zijn mooi uitgerust met heerlijke bedden, flatscreen TVs en een prachtige uitzicht over de vallei.
Naast de kamers heeft het Skarsnuten een luxe restaurant (waarover zo meer), een gezellige bar en een eigen skilift die je tot terug bij het hotel brengt.
Het wintersportgebied
Al in de avond van onze aankomst op vrijdag konden we beginnen met het genieten van de skipistes, doordat je in Hemsedal op meerder dagen in de week (dinsdag, woensdag en donderdag om precies te zijn) kunt avondskien. Avond skiien in hemsedal is niet beperkt tot 1 of 2 afdalingen, maar maar liefst 7-8 pistes met vertakking zijn voorzien van verlichting. Heerlijk om gelijk op de skis de eerste indruk te kunnen mee maken.
De volgende dag was het voor ons zaak om het gebied op zoveel mogelijk plekken en zoveel mogelijk manieren te ontdekken. We kregen hierbij alle vrijheid en hadden tegen het middaguur al aantal van de hoge bergtoppen verkend. Hemsedal is uitgespreid over drie verschillende toppen; Totten (1497 meter), Tinden (1444 Meter) en Rogjin (1370 meter). De hoogte van deze bergen lijkt misschien niet zo sneeuwzeker als je het vergelijkt met de alpenlanden – maar je kunt er zeker van zijn, de sneeuw in Hemsedal is meestal top.
Ook voor gezinnen met jonge kinderen is het wintersportgebied erg goed ingericht, met onder andere meerdere babypistes/oefenweides, waaronder een uitegbreide lespiste. De piste direct aan de Ski lodge heeft een gedeelte dat goed te zien is vanuit het restaurant waar onder andere de allerjongste skiers een lopende band omhoog kunnen nemen en worden entertained door de Mascottes van het gebied (die zelf ook op de ski de berg af komen).
Offpiste in Hemsedal
Na onze eigen skiverkenning, werden we rond 13:00 opgewacht door onze skigids. Bij een verblijf in Hemsedal is deze verkenning te boeken als de Skistar Experience Offpiste, dit raden we van harte aan! Bij de start van onze offpiste tour, besloten we om een korte uitleg te vragen over de werking van sommige van de offpiste gear die skiers vaak nemen als ze buiten de geprepareerde pistes gaan; het Lawinealarm en de prikstok. We kregen weliswaar geen volledige cursus, maar het was toch erg nuttig om meer te leren over hoe een Lawinealarm eigenlijk werkt.
Het Lawinealarm – van het merk Mamut, konden we op een speciale plaats op de piste in Hemsedal ‘eiken’ en testen, waarna we via de pijltjes op het scherm (zie de afbeelding) naar de plek waar zogenaamd een andere skier zou liggen werden geleid (die ook zo’n alarm bij zich zou moeten hebben). Het blijkt lastiger dan je denkt om met dit Lawinealarm te zoeken, omdat je het steeds in dezelfde richting moet blijven houden, ook als je rondloopt. Na het punt te hebben gevonden waar we zo dichtbij mogelijk waren – was het tijd om de prikstok te leren gebruiken. Ook bij het vinden van een ‘slachtoffer’ bleek dat het nog niet zo makkelijk is als het lijkt om iemand onder de sneeuw 1) te leren detecteren met de lawine pieper 2) te vinden 3) op de juiste manier te prikken en vervolgens uit te graven. All met al een erg leerzame verkorte cursus.
Na de verkorte Lawinecursus, gingen we daadwerkelijk offpiste skieen, en kozen we ervoor om twee mooie bergkommen af te dalen, een bij de zijkant van de bergtop Tinden en een meer in de buurt van Rogjin. Alhoewel offpiste skien klinkt voor enkel en alleen vergevorderden, waren deze beide afdalingen goed begaanbaar en absoluut te doen voor de gemiddelde skier. Zoals onze gids ook al zei, ‘zolang je binnen je eigen mogelijkheden blijft, breng ik je over naar beneden’.
Eten, Restaurants & Apres-ski
Naast de typische Noorse keuken en/of specialiteiten waar we erg benieuwd naar waren, hadden we weinig tot geen verwachting van de apres-ski (of after-ski zoals ze dat hier noemen), maar we werden verbaasd door de enorme keus en diversiteit van Hemsedal.
Naast ons prima diner in de ski lodge beneden in het resort (een bistro-achtige keuken met een goede kwaliteit), hadden we ook het genoegen om een keer te dineren in het Skarsnuten hotel waar we verbleven. Hier was de keuken duidelijk van een hoog niveau.
Na het avondskieen togen wij het centrum(pje) van Hemsedal in, naar ‘Bart’ een leuke gezelige club met meerder aan elkaar verbonden dans en cafe gedeeltes waar een DJ de sfeer tot in de late/vroege uurtjes verzorgde. Een erg leuke discotheek waar vooral de jongeren een erg leuke avond kunnen hebben.
De afterski begon voor ons na de eerste hele dag skiien direct aan de skipiste bij de livemuziek in de Skistua Deze grote, drukke en vooral gezellige apres-ski bar heeft elke dag live muziek, met het meerendeel cover bands die leuke 70s,80s en 90s muziek combineren met enkele bekende Noorse favorieten.
De apres-ski ging direct door van de livemuziek aan de skipiste naar de hoofdattractie – na de skistua trokken we samen met iemand van het tourisme bureau naar de Stavkroa, de bekendste club / apres-ski bar van Hemsedal. Wat wie hier aan troffen hadden we echt niet verwacht in Noorwegen. Stavkroa is een soort Noorse versie van Oktoberfest gemixed met een discotheek. De enorme ruimt, met groot houten puntdak is afgeladen met jongeren die zowel op de dansvloer als op de tafens en (bier-banken) staan te dansen en feesten. De gasten worden gedurende de avond enthusiast gemaakt en opgeladen door de DJ van Stavkroa, die zoals we begrepen inmiddels een Noorse bekendheid is geworden.
Tijdens ons bezoek werden ook even naar boven op het DJ balkon uitgenodigd, zodat we een mooi beeld konden laten zien in de onderstaande fotos van Stavkroa. Alsof deze enorme speeltuin nog niet genoeg was – bleek in de rondgang die we later kregen door het gebouw dat de aangrenzende nachtklub ‘Hemsen’ (die de bweuste avond niet open was) op drukke avonden de capaciteit tot tegen de 2000 man (!) zou kunnen uitbreidden.
Conclusie
Samenvattend vonden wij Hemsedal een van de leukste bestemmingen waar we de laatste jaren geweest zijn. Leuk voor families, leuk voor enthusiaste beginnende en gevorderde skiers, en erg verassend ook erg leuk voor mensen die apres-ski een belangrijk onderdeel vinden.